Η τρίτη δια ζώσης συνάντηση του έργου «TranSuMan – Advanced training on sustainable management of pastoral systems», πραγματοποιήθηκε στις 9 έως τις 12 Μαΐου 2023, στο Camerino (Ιταλία).

Τα συμμετέχοντα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συγκροτούνται από το Πανεπιστήμιο του Camerino (Ιταλία), ως συντονιστή, καθώς και από τρεις εταίρους: το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο Babes Bolyai (Ρουμανία).

Αυτή η τρίτη συνάντηση χρησίμευσε για την ανάπτυξη ενός Κοινού Εντατικού Μαθήματος (Joint Intensive Course) για τη Διαχείριση Λιβαδιών, στο οποίο συμμετείχαν 32 φοιτητές, οκτώ (8) από το καθένα από τα παραπάνω τέσσερα (4) συμμετέχοντα πανεπιστήμια.

Τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στους βοσκότοπους και ειδικότερα στην παραγωγικότητα των ζώων, στα βιοτικά χαρακτηριστικά των λιβαδιών (βλάστηση), και στην αειφόρο χρήση των λιβαδιών.

Οι συμμετέχοντες, καθηγητές και φοιτητές πραγματοποίησαν σειρά δραστηριοτήτων πεδίου, αναλύοντας το λιβαδικό τοπίο και τις συνθήκες βοσκοτόπων στην περιοχή του Arnano (επαρχία Macerata). Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του Monte Sibillini. Εκεί ενημερώθηκαν για έργα που σχετίζονται με την άγρια ζωή και τη σχέση της με την κτηνοτροφία. Ακολούθησε συνάντηση με τοπική επιχείρηση φάρμας μαλλιού που προέρχεται από τοπική φυλή προβάτων. Οι φοιτητές εκπαιδεύτηκαν στην εφαρμογή της Βαθμολογίας Κατάστασης Σώματος (Body Condition Score) και παρακολούθησαν βήμα προς βήμα τη διαδικασία παρασκευής του γνωστού τοπικού τυριού pecorino από πρόβατα γαλακτοπαραγωγής.

Η τελευταία ημέρα ήταν κυρίως αφιερωμένη στην εφαρμογή της τεχνικής C-mapping, για τη βιώσιμη διαχείριση λιβαδιών.

Η επόμενη συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στη Βαλένθια της Ισπανίας τον Νοέμβριο του 2023.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *