Από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας η τριήμερη συνάντηση της κοινοπραξίας του ευρωπαϊκού έργου iCOSHELLs, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταίρων του έργου, μεταξύ των οποίων και του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τη διοργάνωση φιλοξένησαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Πλόβντιβ (Agricultural University of Plovdiv – AUP) και το Bulgarian Living Lab.
Η συνάντηση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την αξιολόγηση της προόδου του έργου, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εταίρων, καθώς και τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υγεία των εδαφών, στην ενίσχυση της λειτουργίας των Living Labs και στη διερεύνηση καινοτόμων πρακτικών για τη βιώσιμη διαχείριση των γεωργικών εδαφών.
Συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των εταίρων
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου του Πλόβντιβ, οι εταίροι συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του έργου και τις προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες. Οι θεματικές περιλάμβαναν την υλοποίηση και παρακολούθηση των Living Labs, τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, τις διαδικασίες συνδιαμόρφωσης λύσεων (co-creation), την επικοινωνία και διάχυση των αποτελεσμάτων, καθώς και την αξιοποίησή τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα εξέλιξης των Living Labs σε Lighthouses (Φάρους Καινοτομίας), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Αποστολής «Έδαφος» (EU Mission Soil). Τα Lighthouses αποτελούν πρότυπες τοποθεσίες επίδειξης καινοτόμων λύσεων, κατάρτισης, ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών, με στόχο τη βελτίωση της υγείας των εδαφών. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Living Lab του iCOSHELLs παρουσίασε υποψήφιες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο.

Επίσκεψη στο Bulgarian Living Lab και στις πειραματικές εγκαταστάσεις
Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επιτόπια γνωριμία με το Bulgarian Viticultural Soil Health Living Lab και τις πειραματικές εγκαταστάσεις του στην ευρύτερη περιοχή του Πλόβντιβ.
Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν αρχικά το Κέντρο Αγροοικολογίας (Agroecological Centre) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου του Πλόβντιβ, όπου εφαρμόζονται πρακτικές βιολογικής γεωργίας για περισσότερα από 20 χρόνια. Εκεί, η εταιρεία Ondo Smart Solutions παρουσίασε τους αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί στην πειραματική τοποθεσία, καθώς και τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται για την παρακολούθηση των εδαφικών συνθηκών.

Στο ίδιο Κέντρο φιλοξενείται επίσης η πειραματική τοποθεσία της Bi El Agro, νικήτριας πρότασης της ανοικτής πρόσκλησης του Bulgarian Living Lab, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητές της.


Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στην πειραματική εγκατάσταση ενός τοπικού παραγωγού επιτραπέζιων σταφυλιών, προσφέροντας στους εταίρους τη δυνατότητα να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές της αμπελουργικής δραστηριότητας στην περιοχή και τις πραγματικές συνθήκες εφαρμογής πρακτικών για τη βελτίωση της υγείας των εδαφών.

Το απόγευμα, η αποστολή επισκέφθηκε την πειραματική αμπελουργική εγκατάσταση του Πανεπιστημίου στο χωριό Μπρέσνικ (Bresnik). Το οινοποιείο AUP Winery διοργάνωσε ξενάγηση στους χώρους παραγωγής του και γευσιγνωσία οίνων.


Οι επισκέψεις ανέδειξαν τη σημασία της σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την καθημερινή γεωργική πρακτική, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών, παραγωγών και τοπικών φορέων για την ανάπτυξη και δοκιμή αποτελεσματικών λύσεων για πιο υγιή εδάφη στους αμπελώνες.
Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Επισκοπική Βασιλική του Πλόβντιβ και τη συμμετοχή σε πολιτιστική εκδήλωση, δίνοντας στους εταίρους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.


Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και σχεδιασμός των επόμενων δράσεων
Η τρίτη και τελευταία ημέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Πλόβντιβ και επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή γνώσεων, στις πολιτικές για την προστασία της υγείας των εδαφών και στις μελλοντικές δυνατότητες συνεργασίας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με συνεδρία του iCOSHINE, η οποία συνέβαλε στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των Living Labs και των ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με τις πρακτικές και τις εμπειρίες που αφορούν τη βελτίωση της υγείας των εδαφών. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τις σχετικές πολιτικές και τις βέλτιστες πρακτικές, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των βουλγαρικών φορέων.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνεδρίες. Οι εταίροι του iCOSHELLs διερεύνησαν δυνατότητες διασύνδεσης με άλλα ευρωπαϊκά έργα και συναφείς πρωτοβουλίες, ενώ οι εκπρόσωποι των βουλγαρικών φορέων εργάστηκαν για την εκπόνηση οδικού χάρτη (roadmap), με στόχο τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων για την ανάπτυξη και ενίσχυση του Bulgarian Living Lab.

Συνεχίζοντας την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για υγιή εδάφη
Η συνάντηση στο Πλόβντιβ αποτέλεσε μια ουσιαστική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, την ανταλλαγή εμπειριών και την ανάδειξη της σημασίας της σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με τις τοπικές ανάγκες και τις πραγματικές συνθήκες της γεωργικής παραγωγής.
Οι επιτόπιες επισκέψεις και οι θεματικές συζητήσεις ανέδειξαν τον καθοριστικό ρόλο της συνεργασίας με τους παραγωγούς, τους ερευνητές και τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας των εδαφών.
Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, μέσω της συμμετοχής του στο iCOSHELLs, συμβάλλει στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας των εδαφών, ενισχύοντας την ανταλλαγή επιστημονικής τεχνογνωσίας, τη διακρατική συνεργασία και τη σύνδεση της έρευνας με την εφαρμογή καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα.
0 σχόλια