Ιδρύθηκε το νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Σύγχρονες Τεχνολογίες Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Κινδύνων» των συνεργαζόμενων Τμημάτων i) Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, ii) Συστημάτων Ενέργειας και iii) Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Βασικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. με τίτλο «Σύγχρονες Τεχνολογίες Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Κινδύνων», αποτελεί η εκπαίδευση και η έρευνα στο ευρύ γνωστικό πεδίο της Διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Κινδύνων, μέσω σύγχρονων τεχνολογιών. Κύριοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που θα μελετηθούν είναι αυτοί που σχετίζονται με τα υδρολογικά χαρακτηριστικά όπως οι πλημμύρες, οι διαβρώσεις, οι κατολισθήσεις, η ξηρασία, η υποβάθμιση των υδατικών πόρων καθώς και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυσικών πόρων και συντελούν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στη διακινδύνευση διαφόρων τεχνικών έργων.

Κύριος σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η εξειδίκευση και η εμβάθυνση των πτυχιούχων του προγράμματος σε θέματα που αφορούν τις τεχνολογίες διαχείρισης του εδαφικού, υδάτινου, φυσικού, δομημένου και οδικού περιβάλλοντος, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο, με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στον τομέα της Διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Κινδύνων εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές και μεθοδολογίες μελέτης, διερεύνησης, πρόβλεψης, διαχείρισης και πρότασης μέτρων προστασίας και ανάσχεσης με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας. Οι κυριότεροι στόχοι του Δ.Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:

  • H παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.
  • Η εξειδίκευση επιστημόνων σε σύγχρονες τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος έναντι φυσικών κινδύνων και μεθοδολογίες αειφορικής διαχείρισής του.
  • Η παροχή γνώσης και κατάλληλων εφοδίων στους φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. ώστε είτε να στελεχώσουν αποτελεσματικά τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο διδακτορικού διπλώματος.

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Σύγχρονες Τεχνολογίες Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Κινδύνων» διαρθρώνεται σε 1 έτος/2 ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε εννέα (9) υποχρεωτικά μαθήματα και ακολούθως την εκπόνηση ερευνητικής μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ένα (1) ημερολογιακό έτος με έναρξη την 1η Οκτωβρίου και λήξη την 30η Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.

Οι φοιτητές πρέπει να είναι απόφοιτοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ των παρακάτω γνωστικών αντικειμένων:

– Γεωπονίας – Δασολογίας – Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Περιβάλλοντος και άλλων συναφών αντικειμένων

– Άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, Τμημάτων Μηχανικών Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. συναφούς γνωστικού αντικειμένου

– Επιστήμες Περιβάλλοντος – Άλλων Τμημάτων με πενταετή (5) εμπειρία σε αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

– Άλλων επιστημονικών πεδίων και ειδικοτήτων που κατά περίπτωση κρίνονται συναφείς από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Δείτε περισσότερα:

Αίτηση συμμετοχής στο Δ.Π.Μ.Σ

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxpJ1ZJsWrdesQEl1NK1D-6ISzMntVB5swCLFzg4p8acOruQ/viewform

Ιστοσελίδα Δ.Π.Μ.Σ

https://stedipek.uth.gr/index.php/el/