Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού συμμετέχει στο διεθνές winter school του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EURΟACADEMY ASSOCIATION (https://www.euracademy.org/) που θα λάβει μέρος στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στην Καρδίτσα, το διάστημα 27-30 Νοεμβρίου 2023. Το winter school διοργανώνεται στα πλαίσια της διεθνούς δράσης Co-Green (https://www.euracademy.org/co-green/).

Η δράση CO-GREEN αναπτύσσει ένα μοντέλο παρέμβασης που υποστηρίζει την κοινοτική ανάπτυξη στην οικολογική μετάβαση, ενσωματώνοντας τις αξίες, τις αρχές και τις βιώσιμες πρακτικές που χαρακτηρίζουν την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Green Deal, https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en). Η δράση εμπλέκει και εξουσιοδοτεί τις περιφερειακές κοινότητες, δηλαδή εκείνες τις κοινότητες που δεν βρίσκονται σε αστικά κέντρα και οι οποίες δεν εμπλέκονται άμεσα στις τοπικές/περιφερειακές διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με τις πράσινες πολιτικές. Ως αποτέλεσμα αυτής της περιφερειακής θέσης, τείνουν να είναι παθητικοί αποδέκτες παρά ενεργοί συμμετέχοντες στην πράσινη πολιτική και θεωρείται απαραίτητη η ένταξη και τη συμμετοχή τους. Για το σκοπό αυτό, στις κοινότητες που εμπλέκονται σε Πολωνία, Ιταλία, Κροατία και Ελλάδα, τοπικές ομάδες πράσινων ενεργοποιητών (green activators) θα οργανώσουν δράσεις εγγύτητας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης κρίσιμων προβλημάτων που επηρεάζουν την ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος. Στη δράση συμμετέχουν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και ακαδημαϊκά ιδρύματα από Πολωνία, Ιταλία, Κροατία και Ελλάδα. Από την Ελλάδα εκτός από τον Ελληνικό κλάδο του EURΟACADEMY ASSOCIATION, ο Δήμος Καρδίτσας.

Επισυνάπτεται το ενδεικτικό πρόγραμμα του winter school.

Στο winter school καλούνται να λάβουν μέρος 15 προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος και 5 μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Πολυλειτουργική Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων και Βιο-οικονομία” που οργανώνεται από το Τμήμα. Η ολοκλήρωση του winter school θα συνοδεύεται με την απονομή σχετικού διπλώματος.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές καλούνται να καταθέσουν σχετική αίτηση συμμετοχής στο winter school μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 στο email του Καθηγητή Μιχάλη Βραχνάκη (mvrahnak@uth.gr). Για την επιλογή θα ληφθεί υπόψη (α) η αποδεδειγμένη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, και (β) η ακαδημαϊκή επίδοση, όπως προκύπτει από τη βαθμολογία στις εξετάσεις. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχών οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν σε συνέντευξη από καθηγητές του Τμήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Καθηγητή του Τμήματος Μιχάλη Βραχνάκη (mvrahnak@uth.gr, +306946281442).