2 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, κατατάσσονται μαζί με άλλα 47 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου για το δημοσιευμένο ερευνητικό έργο τους το έτος 2021. Έργο, το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Με βάση πρόσφατα δημοσιευμένη μετα-έρευνα “September 2022 data-update for “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators””, (Ioannidis, John P.A. et al., 2022), εξάγεται και καθιερώνεται ένα νέο ποιοτικό κριτήριο για την αναγνώριση της επιστημονικής έρευνας, ο δείκτης c (Composite citation index),ο οποίος κατατάσσει την έρευνα από όλους τους επιστημονικούς τομείς, ακόμη και αυτούς με μικρότερη πυκνότητα, και τελικά συγκεντρώνει το ανώτερο 2% των επιστημόνων στον πλανήτη σε μια ενιαία κατάσταση.

Η σύγκριση επιστημόνων μέσα στην ίδια περιοχή (sub-discipline) είναι έτσι πιο αντικειμενική. Τα ονόματα των 47 καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία περιλαμβάνονται στους πρόσφατα δημοσιευμένους καταλόγους (PLoS Biolοgy 2022, Mendeley Data 2022) με το κορυφαίο 2% των πλέον ισχυρών ερευνητών – επιστημόνων, σε διάφορα διακριτά επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα, φαίνονται στην εξής ιστοσελίδα της μελέτης: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4?fbclid=IwAR2TjWfD0U14hwSgwup9Q2WXk8v_EDuT5dsQe5AxwFhWWo0QNGCTLnUrDTo

Από το Τμήμα ΔΕΞΥΣ διακρίθηκαν ο Δρ. Γιώργος Μαντάνης, καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο “Δομή και Ιδιότητες Ξύλου”, καθώς και ο Δρ. Ιωάννης Κεχαγιάς, καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο “Εργαλειομηχανές” (με ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία και τον προγραμματισμό αυτόματων Εργαλειομηχανών).

Τέλος, από τα υπόλοιπα τμήματα της Καρδίτσας ξεχωρίζουν στη λίστα Mendeley οι καθηγητές από το Τμήμα της Κτηνιατρικής και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής: ο δρ. Γιώργος Φθενάκης, καθηγητής φυσιοπαθολογίας της αναπαραγωγής ζώων, ο δρ. Μανόλης Σαριδομιχελάκης, καθηγητής παθολογίας ζώων συντροφιάς, και ο δρ. Πάνος Ξενούλης, αν. καθηγητής παθολογίας ζώων συντροφιάς, ο δρ. Δημήτρης Μακρής, αν. καθηγητή επιστήμης και χημείας τροφίμων και ο δρ. Γιάννης Γιαβάσης, αν. καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία, η συμπερίληψη αυτών των καθηγητών στην παγκόσμια κατάταξη, τόσο για το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού όσο και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.