Η ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ. ΠΟΛΥΒΙΟ (Πολυλειτουργική Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων και Βιοοικονομία – http://msc-forest.fwsd.uth.gr/) του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ – https://fwsd.uth.gr/) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απέσπασε μία σημαντική διάκριση.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του διαγωνισμού Πράσινης Καινοτομίας MEGA GREEN INNOVATION (https://mega-green-innovation.gr/), που διοργανώνεται από την εταιρία ΜΕΓΑ Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η καινοτόμος ιδέα της ομάδας «CottonTree», διακρίθηκε ανάμεσα σε πλήθος άλλων υποψηφιοτήτων και προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Πρόκειται για μια οικολογική συσκευασία (ξύλινος κύλινδρος) από η οποία θα περιέχει βαμβάκι φτιαγμένη από υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου, όπως πριονίδι, ενώ θα περιέχει ενσωματωμένο σε σχήμα κορδονιού συμπιεσμένο βαμβάκι. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης της συσκευασίας με ανταλλακτικό βαμβάκι ή και σκέτη ως χώρος αποθήκευσης άλλου προϊόντος ή χρήση ως διακοσμητικού. Σε κάθε τεμάχιο θα απεικονίζεται ένας μοναδικός κωδικός, που με κάθε αγορά της οικολογικής συσκευασίας «CottonTree», το χρηματικό ποσό που θα εισπράττεται θα εξαργυρώνεται και θα προορίζεται για χρηματοδότηση δράσεων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η ιδέα του «CottonTree», προέκυψε ως αποτέλεσμα εργασίας του εξαμηνιαίου μαθήματος «Τεχνολογία, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Αλυσίδα Αξίας των Δασικών Οικοσυστημάτων» του ΠΜΣ ΠΟΛΥΒΙΟ, με υπεύθυνο των Αναπληρωτή Καθηγητή Δασικής Οικονομικής και Καινοτομίας του Τμήματος ΔΕΞΥΣ κ. Μάριο Τρίγκα.

To «Mega Green Innovation» είναι ένας διαγωνισμός αξιοποίησης καινοτόμων ιδεών και λύσεων που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνεται σε ερευνητές και φοιτητές που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που αφορούν το Περιβάλλον, την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην ομάδα του «CottonTree» και στην τελική φάση του διαγωνισμού!