Διάλεξη Ομότιμου Καθηγητή Ιωάννη Κακαρά «Ξύλινες δομικές κατασκευές»

photos (16)

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:15 θα γίνει η επιστημονική διάλεξη του Ιωάννη Κακαρά, Ομότιμου Καθηγητή στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, με θέμα «Ξύλινες δομικές κατασκευές».

Υβριδικό Σεμινάριο (Αίθουσα Α1, MS Teams), live streaming ΔΙΑΥΛΟΣYouTube

Επιχειρείται μια ολιστική – συνοπτική προσέγγιση της τεχνολογίας των δομικών εφαρμογών του ξύλου στη χώρα μας, με χρήση των κατάλληλων ειδών ξύλου και προϊόντων ξύλου. Προσεγγίζονται και αναλύονται οι ιδιαιτερότητες, επισημαίνονται οι αστοχίες και προτείνονται συγκεκριμένες τεχνικές που εξασφαλίζουν την ποιότητα και μεγάλη διάρκεια των ξύλινων δομικών κατασκευών. Παρουσιάζονται οι κανόνες για το αποτελεσματικό πάντρεμα (συνδυασμό) των δομικών προϊόντων ξύλου με άλλα δομικά υλικά, όπως μπετόν, μέταλλο, αλουμίνιο, γυαλί. Επισημαίνονται τα βασικά σφάλματα δομής των προϊόντων ξύλου που πρέπει να αποφεύγονται και οι μέθοδοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων σφαλμάτων διορθώνονται. Προτείνονται συγκεκριμένες απλές τεχνικές και μέθοδοι προληπτικής συντήρησης ξύλινων δομικών κατασκευών σε ακραίες κλιματικές συνθήκες των ορεινών, πεδινών, υγρών , παραθαλασσίων περιοχών, καθώς και των κατασκευών σε επαφή ή μέσα στο νερό και το έδαφος. Τονίζεται η ανάγκη για επαρκή εξειδίκευση όλων των εμπλεκόμενων στο σχεδιασμό και στην παραγωγή των ξύλινων δομικών κατασκευών (Μηχανικών, Εργολάβων, Τεχνολόγων ξύλου, Τεχνητών, Εμπόρων δομικής ξυλείας) στη χώρα μας.

Ο Δρ Ιωάννης Κακαράς είναι Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.  Σπούδασε Δασολογία και Τεχνολογία Ξύλου στο Πανεπιστήμιο Β. Ουαλίας και στο ΑΠΘ. Εργάσθηκε στην Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Καλαμπάκας. Ίδρυσε το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Είναι συγγραφέας 3 βιβλίων (Τεχνολογία Ξύλου, Τεχνολογία Ξύλινων Δομικών Κατασκευών και Ξυλογλυπτική) και πολλών ερευνητικών εργασιών και τεχνικών άρθρων (http://kakaras.users.uth.gr, kakarasioannis.blogspot.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ και για το πλήρες πρόγραμμα διαλέξεων του τμήματος δείτε εδώ.